Скокнаа сите цени, во јуни измерена инфлација од 14,2 отсто

Државниот завод за статистика објави дека индексот на трошоците на животот (инфлацијата) во јуни 2022 година, во однос на претходниот месец, изнесува 102.8, а индексот на цените на мало изнесува 102.4. Додека во споредба со јуни 2021 година, индексот на трошоците на животот бележи зголемување од 14.5 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 13.7 %.

Во споредба со мај годинава, во јуни поскапело речиси сѐ. Пораст на индексите на трошоците на животот за само еден месец е забележан кај маслото и маснотиите за 10.4 %, лебот и житата за 7.8 %, млекото за 6.7 %, месото за 5.2 %, свежото и разладеното овошје за 2.9 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 2.7 %, виното за 2.1 %, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 1.0 %, рибата и морските плодови за 0.8 %, кафето, чајот, какаото за 0.5 % и прехранбените производи неспоменати на друго место за 0.4 %.

Во јуни, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 17.2 %, течните горива за домаќинствата за 16.3 %, туристичките аранжмани за 6.4 %, цврстите горива за домаќинствата за 6.2 %, воздухопловниот патнички транспорт за 6.1 %, гасот за домаќинствата за 4.4 %, рестораните, кафулињата и слично за 2.5 % и тн.

Намалување на индексите на трошоците на животот во јуни 2022 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 3.3 %.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.