Скопје ќе биде домаќин на Балканскиот интернационален вински натпревар

Балканскиот интернационален вински натпревар (BIWC) годинава се одржува во Скопје од 2 до 4 јуни, додека  Балканскиот фестивал на виното ќе се одржи во  Софија од 17-ти и 19 јуни годинава, информира здружението Вина на Македонија кое е организатор на виснкиот натпревар.

Според Здружението, Балканскиот меѓународен натпревар 2021 во Скопје  има цел подобра интеграција на винарските визби од сите балкански земји и нивна зголемена изложеност во регионот и Европа. Најдоброто вино на Балканот ќе биде избрано од престижното жири кое ќе дојде во нашата држава и оваа година ќе вклучува најмалку четворица носители на титулата Master of Wine.

– Со скоро 1,8 милиони тони вино годишно, Балканот е на 5-то место во светот, веднаш зад најголемите земји производители на вино – Италија, Франција, Шпанија и САД. Балкански интернационален вински натпревар е настан што ја обединува регионалната и светската елита на вино за да ги откријат богатството и разновидноста на балканските вина – изјави извршниот директор на здружението Вина од Македонија, Елена Младеновскa Јеленковиќ.

Балканскиот интернационален вински натпревар ќе организира и други помали настани со цел да ги промовира балканските вина во регионот на Балканот и во Европа.

– Кризата од минатата година беше неочекувана и ѝ предизвика голема штета на винската индустрија. Но, производителите на вино се луѓе кои работат со страст, амбиција и инспирација. Верувам дека настаните, како што се овој натпревар и фестивалот на виното на Балканот, обезбедуваат платформа што винарските визби можат да ја искористат за справување со кризата – вели Галина Нифороу, управен директор на BIWC.

Преку овој натпревар се промовираат балканските вина и винската култура во балканскиот регион и низ целиот свет. Претседател и жири на натпреварот традиционално е Константинос Лазаракис,  првиот носител на титулата Master of Wine на Балканот.

-Балканското вино е симбол на квалитет и автентичност што потрошувачите ја ценат. 10-тото јубилејно издание на BIWC ќе им помогне не само на љубителите на вино, туку и на претставниците од HoReCa секторот да запознаат повеќе регионални вина и производители – изјави Лазаракис.

По натпреварот, ќе биде организирана изложба со сите примероци на 4 јуни на местото на одржување на BIWC во Скопје, на која ќе бидат поканети деловни претставници, сомелиери, дистрибутери и љубители на вино. Предвидена е богата програма на мастер-класови и семинари за сите вински професионалци и љубители на вино од Македонија и за гостите од странство.

Минатата година наградата „Најдобро вино на Балканот“ ѝ беше доделена на српската винарница Александровиќ за виното Trijumf Sauvignon Blanc 2019, а македонските винарници, покрај бројните златни, сребрени и бронзени медали се закитија и со следниве трофеи: Трофеј за најдобро црвено вино од локални балкански сорти беше ѝ доделен на Винарска визба Тиквеш за виното Barovo Red 2017 и Трофеј за најдобро вино од Македонија беше доделен на Винарница Камник за виното Terroir Grand Reserve 2015.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.