Слабото помнење, можен знак дека сте прележале корона

Еден од симптомите на корона може да биде и проблем со меморијата, дезориентираност или „мозочна магла“.

Дури 70 проценти од пациентите страдаат со месеци од последиците од инфекцијата, додека до 20 проценти од луѓето кои имале корона со благи симптоми страдаат од таканаречените постковидни симптоми.

Ова се заклучоците на две студии спроведени во Лестер и Глазгов, во кои беа дефинирани неколку основни постковидни симптоми. Овие вклучуваат болки во мускулите и замор, отежнато дишење, болка во зглобовите или оток, слабост, краткотрајно губење на меморијата и „мозочна магла“ или чувство на дезориентираност.

„Пациентите примени во болница со инфекција на ковидот се почести кај мажите, но студиите покажуваат дека долгорочните симптоми се почести кај жени на возраст од 40 до 60 години, кои имаат поврзани болести како што се дијабетес и астма“, изјави др. Крист Брајтлинг за Фајненшл тајмс“.

Неврологот д-р Надежда Човишковиќ Штерниќ вели дека короната го напаѓа и нервниот систем.

„За време на акутната фаза, можни се дезориентирања и нарушувања на меморијата. Имавме пациент кој се опорави од акутната фаза по три месеци, но тоа не значи дека ова закрепнување ќе трае толку долго за сите. Оштетувањето на мозокот не е толку честа после корона, но истражувањето ќе покаже статистика за распространетоста на ваквите последици кај населението“, рече таа.

Пулмологот д-р Татјана Радосавлевиќ рече дека вирусот остава долгорочни последици за двата пола подеднакво, и дека ова треба да се испитува понатаму.

“Тежината на болеста се јавува само со пролонгиран ковид, луѓето со астма можат да завршат со тешка форма на болеста. Последиците остануваат не само на белите дробови, туку и на срцето и на целиот нервен систем, т.н. пролонгиран синдром на ковид “, рече таа.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.