Словачка најавува правни мерки: Испораката на авиони во Киев била „нелегална“

Претходната влада на Словачка немаше право да донира воени авиони МиГ-29 од советската ера на Украина, тврди словачкиот државен секретар во Министерството за одбрана Игор Мелихер.

Во март 2023 година, привремената влада на премиерот Едуард Хегер одобри испорака на 13 МиГ-29 на Киев.

Новата влада, предводена од Роберт Фицо, кој се опоравува од обидот за атентат, побара да се прегледа дали пратката била легална.

Во вторникот Мелихер објави дека „борбените авиони МиГ-29 и биле испорачани на Украина илегално“, додавајќи дека Министерството за одбрана „подготвува правна постапка“.

Мелихер ја даде својата изјава откако омбудсманот Роберт Доброводски, задолжен да ја прегледа испораката на авионот, откри дека владата не можела да најде правна анализа за помошта за Киев.

Мелихер тврди дека преодната влада на Хегер немала право да донесува конечни одлуки за испорака на авионите во странство. „Уставот забранува на привремената влада да преземе големи чекори во надворешната политика, а испраќањето борбени авиони во вредност од повеќе од 500 милиони евра (537 милиони долари) секако е таков чекор“, напиша тој.

Премиерот Фицо се спротивстави на испраќањето оружје во Киев и инсистираше на тоа дека конфликтот треба да се реши преку дипломатија.

Министерот за одбрана Роберт Калинак, исто така, го критикуваше неговиот претходник, велејќи во мај дека претходната влада постапила „на најнеодговорен начин кога го предала оружјето што ни требаше за наша безбедност“.

Киев ги притиска своите западни поддржувачи да ја забрзаат планираната испорака на ловци Ф-16 од американско производство. Магазинот Политико овој месец објави дека украинските власти се „фрустрирани“ од тоа како постојните програми за обука во САД и другите земји не произведувале доволно пилоти за Ф-16.

Русија постојано предупредуваше на западната воена помош за Украина, велејќи дека таквите испораки само го продолжуваат конфликтот без да го променат неговиот исход и го зголемуваат ризикот од опасна ескалација.