Смртната казна за терористите им штети на заложниците во Газа, велат семејствата

Претставниците на семејствата на заложниците побараа од министерот за национална безбедност Итамар Бен-Гвир да не го предлага законот за смртна казна за терористите за кои се залагаше неговата партија на состанокот на Комитетот за национална безбедност во понеделникот.

„Тајмингот на ова ги ризикува животите на нашите најблиски надвор од постоечкиот ризик и дури не унапредува никаква јавна цел“, велат тие. „Смртната казна е чувствителна тема за која треба да се дебатира на затворени состаноци и на професионални форуми.

„Дебатата за смртната казна за терористите е ментален терористички напад, запалив материјал што ги ризикува животите на киднапираните деца“, рече претставникот Ноам Дан.

Барањето на семејствата беше игнорирано од страна на пратениците од Еврејска моќ, екстремно десничарска политичка, кои објаснија зошто законот е неопходен, но не го разгледаа прашањето за тајмингот.

Надвор од Еврејска моќ, членовите на коалицијата и опозицијата, исто така, рекоа дека се против законот или тајмингот.

Министерот за образование Јоав Киш (Ликуд) рече дека законот нема да биде усвоен сега.

„Сцените од Кнесетот денес се непотребни“, рече тој. „Тие им штетат на воените напори, а особено на семејствата на заложниците кои се во најтешкиот час. Престанете да се занимавате со ситна политика“.

Министерот за култура и спорт Мики Зохар (Ликуд) рече дека отсекогаш бил за смртна казна за терористите, но дека ова не е вистинското време.

„Доста е со оваа политика во моментов“, рече тој. Мораме да се фокусираме само на победата и враќањето на заложниците дома“.

Претседавачот на коалицијата Офир Кац вети дека нацрт-законот нема да биде донесен на пленумот на Кнесетот за да се гласа.

„Семејствата на заложниците ја плачат својата болка и болката на цела нација“, рече лидерот на опозицијата Јаир Лапид (Јеш Атид). „Нема ограничување на безобразноста и недостатокот на срам на членовите на коалицијата кои им проповедаат на семејствата. Она што го направи Алмог Коен денес ќе остане засекогаш запаметено.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.