Со доделувањето на наградата за медицина започнува неделата на Нобеловите награди

(AP Photo/Fernando Vergara, FILE)

Годинешната сезона на Нобеловата награда започнува во понеделник со објавување на наградата за медицина, прва од шесте категории.

Нобеловиот комитет на Институтот Каролинска во Стокхолм околу 11,30 часот треба да го именува добитникот или добитниците на наградата за медицина. Во минатото, имаше многу случаи на маградување на неколку научници во иста година, на пример оние кои работат во исто поле на медицинските истражувања. Од првата награда во 1901 година, вкупно 225 научници ја добиле Нобеловата награда за медицина.

Сепак, минатата година наградата отиде во рацете на еден лауреат: шведскиот генетичар Сванте Пабо беше награден за неговите револуционерни откритија за човечката еволуција.

Сезоната на Нобеловата награда секоја година ја следи истата шема: по категоријата медицина, објавувањето на наградите за физика и хемија се закажани за вторник и среда, а потоа Нобеловата награда за книжевност во четврток.

Петок го носи изборот на овогодинешната Нобелова награда за мир – единствената награда од серијата која не се најавува во Стокхолм, туку во норвешката престолнина Осло. Конечно, назад во шведскиот главен град, идниот понеделник ќе биде објавена Нобеловата награда за економски науки.

Нобеловите награди се иницирани со волјата на пронаоѓачот на динамитот и донатор Алфред Нобел (1833-1896). Тие се наменети да им оддадат почит на оние кои беа од најголема корист за човештвото во секоја категорија во текот на претходната година. Наградите традиционално се доделуваат на церемонија на 10. декември, годишнината од смртта на Нобел.

Оваа година, Нобеловата фондација ја зголеми паричната награда по категорија за еден милион шведски круни на 11 милиони круни (950.000 евра).