Со законски измени се укинува можност за детски брак во Србија

19

Со најновите измени на Законот за семејство во Србија ги укинуваат браковите за деца, а кривични санкции ќе бидат изречени за родители кои ги уредуваат и склучуваат договор за тие бракови, објави „Политика“.

Кривични санкции ќе бидат изречени и за возрасни ако започнат да живеат заедно со малолетник, изјави за „Политика“ специјалниот советник на министерот за труд Драган Вулевиќ.

„Свесни сме дека измените со законот нема да се спречи тој феномен, но мора да нагласам дека ќе бидат предвидени кривични санкции за родители кои дозволуваат или договорат вакви бракови, но и за возрасни ако започнат да живеат заедно со малолетник“, рече Вулевиќ.

Во Србија секоја година се прават околу 2.000 бракови и досегашниот закон им понуди на многу родители „алиби за продажба на деца“.

„Според постојниот закон, дете над 16-годишна возраст може да стапи во брак врз основа на судска одлука во вонпроцесна постапка, со мислење на центарот за социјална работа за остварена психо-физичка подготвеност. Со измените на законот се укинува таква можност и брак во иднина ќе може да склучат само возрасни“, вели Вулевиќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.