Собранието на Црна Гора усвои резолуција за геноцид во Јасеновац и логорите Дахау и Маутхаузен

Парламентот на Црна Гора ја усвои Резолуцијата за геноцид во логорскиот систем Јасеновац и логорите Дахау и Маутхаузен.

За усвојување на резолуцијата 41 пратеник гласаа за, а еден против, пренесува Вијести.

Немаше воздржани.

За време на гласањето, салата ја напуштија пратениците од ДПС-СД, ХГИ, Бошњачка партија, ГП УРА.

Андрија Мандиќ рече дека е горд што е усвоена резолуцијата и што митрополитот Гаврило Дожиќ е во логорот Дахау.

„Ова е резултат на нашиот договор и нашата идеја. Никој не се мешаше во ова однадвор. Сакам да им посакам добредојде на моите сонародници од Белград и Бања Лука во Црна Гора на Петровден, да се поздравиме братски и да кажеме дека ние сме сериозен народ и дека овој регион има иднина“, рече Мандиќ.