Македонија

Сопругата на Игор Дурловски: Петнаесет униформирани мажи го зедоа со нив пред нашиот најстар син

Сопругата на Игор Дурловски: Петнаесет униформирани мажи го зедоа со нив пред нашиот најстар син

Oперска пејачка Ана Дурловски, сопруга на притворениот Игор Дурловски, светски познатиот оперски пејач, се пожали за време на неодамнешните гостински настапи во Штутгарт и Дрезден на политичка репресија врз граѓаните во нејзината татковина Македонија.

Народот во Македонија се плаши, рекла 39-годишната уметница на маргините на претставата во „Ариоданте“ во Државната опера во Штутгарт.

„Не постои владеење на правото или слобода на печатот во балканската држава, само политичка репресивност. Време е меѓународната заедница да ги отвори своите очи за авторитарните тенденции на земјите кои се стремат кон ЕУ. Игор Дурловски, кој е исто така пејач (бас) познат во западните земји до пролет беше уметнички директор на операта во Скопје, а од ноември е во притвор под сомнение за тероризам. Вкупно 36 лица беа уапсени на крајот од ноември за „заканување на уставниот поредок и безбедноста преку тероризам“, пишуваат германските медиуми.

Сигурна сум дека тој е невин, рекла Дурловски за нејзиниот сопруг, кој е познат и во Германија.

„Адвокатите зборуваат за политички прогон. Конкретни тврдења или дури и докази за делото за кое се товарат притворените, не постојат досега. Петнаесет униформирани мажи пристигнаа на 28-ми ноември во 06:00 часот и го зедоа Игор со нив пред нашиот најстар син“, рекла Дурловски, која пееше во Штутгарт во операта „Ариоданте”, а на почетокот на 2018 година публиката ќе може да ја види во улогата на Кралица на ноќта на сцената на дрезденската „Семперопер“.