Сопругите на Фатмир Битиќи и Ерол Муслиу преку невладиниот систем земале над 600 илјади евра, можно е влијание на владата, тврди Момироски

Новинарот Горан Момироски во вчерашното издание на емисијата „Заспиј ако можеш“ на телевизија Алфа објави истражувачки труд, според кој се отвора голем сомнеж за најтежок вид на корупција во врвот на власта, а тоа е трговија со влијание.

-Случајот кој јас го истражувам со мала помош од луѓе од внатре и од странство индицира дека сопруги на двајца високи државни функционери преку невладиниот систем, но со поддршка и помош дошле до еден проект во кој учествувале во него а претпоставувам и земале пари во висина од над 620-630 илјади евра“, рече Момироски.

Момироски додаде дека се работи за можеби најтешкиот вид на корупција кои се нарекува трговија со влијание.

Доколку сопруги на државни високи функционери земале такви пари а Владата имала некаква улога, тогаш дали тука има простор за сомнеж за корупција?, одговорот секако е потврден.

Момироски посочи дека двајцата високи државни функционери се вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи и Ерол Муслиу.

-Во едната организација главна е сопругата на директорот на агенцијата за разузнавање Ерол Муслиу, Афродита Муслиу. Додека пак во втората организација е Милинда Рушити Битиќи сопруга на вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи. Со тој проект тие добиваат фантастичен проект од над 600 илјади евра, заклучи Момироски.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.