Сорос се вклучи во кампањата на СДСМ

111
Повеќе невладини организации финансирани од Сорос се приклучија кон кампањата на СДСМ. Исти пораки, исти ставови од навидум независни граѓански здруженија кои одработуваат за СДСМ и Зоран Заев.

Млади европски федералисти (ЏЕФ Македонија), Центар за одржлив развој на заедницата – Дебар, Здружение за развој и активизам „Аква“ – Струга, Здружение за локален развој „Акција Плус” –  Ресен, Младински културен центар – Битола, Центар за стратегии и развој „Пактис” – Прилеп, Здружение за ширење на демократија и демократски принципи, човечки права и слободни „ПРОЕКТ-ЕУ” – Кавадарци, Организација на жени од Струмица – Струмица, Патокази – Гевгелија, Визио – Кичево, Регионален центар за одржлив развој – Кратово, Гласно – Штип, Фокус – Велес, КХАМ – Делчево, Фондација Отворено општество – Македонија, Фондација Метаморфозис, Македонски центар за европски образование, НВО Инфоцентар, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, Центар за современи уметности, Младински образовен форум и Здружение за култура и уметност „Факултет за работи што не се учат“ (ФРУ), стојат како како носители на акцијата „Ние одлучуваме! Бараме промени! Можеме подобро!.

Спотот изработен за потребите на невладините финансирани од Сорос е речиси идентичен со спотовите и говорите на СДСМ, како и со нивните барања. Спорниот спот на НВО кој се вклучува во кампњата на Социјалдемораткиот сојуз беше емитуван на Телма телевизија, а со своја реакција излезе и Привремената комисија за следење на медиумското преставување во која се бара од радиодифузерите и здруженијата на граѓаните да го почитуваат словото на Изборниот законик.

„Во врска со објавените пораки од кампањата „Ние одлучуваме“, Привремената комисија за следењe на медиумско претставување укажува: Тргнувајќи од обврската за почитување на Изборниот законик и обезбедување на позитивна клима за фер и демократски избори, Привремената комисијата ги повикува здруженијата на граѓаните и радиодифузерите да го почитуваат духот и словото на Изборниот законик.  Привремената комисијата го почитува правото на граѓанските организации да организираат кампањи од јавен интерес и едукација на граѓаните, но при тоа да обрнат внимание нивните пораки да не бидат идентификувани со пораките на учесниците во изборниот процес“, се вели во соопштението на Привремената комисија за следење на медиумското преставување.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.