Соросовите инсталации не сакаат контрола од УЈП

91

Фондацијата на СОРОС во Македонија покажува нервоза поради законската проверка која УЈП и другите надлежни институции во државата ja прават  нивното работење.

Самата Фани Каранфиловска, актуелната директорка на Фондацијата, признава дека тоа е законско право и обврска на институциите, но не сака нејзината инсталација од невладини организации да биде ставена во рамноправна положба, како и останатите правни и физички субјекти во државата.

-Никогаш до сега во овие 24 години не сме се судриле со институциите на државата. За првпат се случува сега на крајот на 2016 година во очи а изборите и постизборно да кај нас биде најавена инспекција од УЈП. Апсолутно дека УЈП има мандат да го контролира работењето на на невладините организации, така како и на сите други субјекти. Симптоматично е во изминатите 24 години ниедна власт од ниедна друга политичка провиниенција не чуствувала потреба преку УЈП направи еден ваков оркестриран упад во над 25 организации вклучително и Фондацијата отворено општество Македонија, што понатаму е надградено со сега некакво разгледување од страна на управата за финансиско разузнавање на почетокот на годината, вели Каранфиловска.

Очигледно доколку Каранфиловска се прашува, таа би побарала работата на овие институции барем  уште 50 години да не влезат во Фондацијата за да продолжи да финансира поединци или групи кои ќе креираат хаос и сето тоа ќе го стават во функција на деструктивната политика на СДСМ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.