Советот на Европа и ОН ги повикуваат европските земји да ги користат лекаритe бегалци

17

Обединетите нации и Советот на Европа ги повикаа европските земји да ги користат бегалците кои се медицински професионалци во поддршката на националните напори за борба против пандемијата „Ковид-19“, јави дописникот на МИА.

Во заедничко коминике, Канцеларијата на Високиот комесар на Обединетите нации за бегалци (УНХЦР) и Советот на Европа ги охрабруваат државите да прибегнат кон поддршката што овие „професионалци за здравствени бегалци можат да ја обезбедат (…) во овој критичен период“, објаснувајќи дека има„ бегалци и баратели на азил со потребните вештини и искуство и кои се подготвени да се ангажираат и да помогнат “.

Повеќето здравствени професии се строго регулирани и надлежните национални здравствени власти мора да ги дадат потребните овластувања, објаснуваат двете организации. Овој повик доаѓа кога Франција ги олесни  условите за работа на странските лекари.

-Во последните неколку недели, неколку европски држави испратија јавен апел за лекари и медицински персонал кои се бегалци да бидат вклучени во националните напори за одговор против коронавирусот. Ние целосно ги поддржуваме ваквите иницијативи и се надеваме дека тие можат да бидат проширени на целиот континент и пошироко “, рече шефот на УНХЦР, Филипо Гранди.

-Квалификациите кои бегалците веќе ги поседуваат, без притоа да можат да ги оправдаат врз основа на документи, можат да се користат и да се искористат, подвлече од своја страна генералниот секретар на Советот на Европа, Марија Пејчиновиќ Буриќ.

Во Европа, Европскиот пасош за квалификација за бегалци (EQPR), лансиран во 2017 година, „може да помогне во воспоставување на список на лекари кои се бегалци кои биле претходно проценети“ за да им овозможи на националните здравствени власти да го утврдат најдобриот начин за распоредување овие бегалци, „доколку и кога е потребно“, укажуваат УНХЦР и Советот на Европа.

-EQPR не е замена за потребните професионални сертификати и дипломи, но им помага на властите да ги забрзаат работите со квалификација на некои од потребните знаења, забележува Марија Пејчиновиќ Буриќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.