Советот за безбедност ќе ја разгледува апликацијата на Палестинците за полноправно членство во ОН

Советот за безбедност на Обединетите нации (СБОН) закажа состанок во понеделник на кој ќе се разговара за барањето на Палестинците за полноправно членство, во оживување на напорите од првото отворање на барањето во 2011 година.

Затворените консултации најпрво ќе се одржат во Советот, по што ќе следи отворен формат, бидејќи апликацијата за полноправно членство во ОН од 2011 година повторно се врати во дискусии среде војната меѓу Израел и Хамас во Газа.

Соединетите држави, кои имаат право на вето како постојан член на Советот, сигнализираа дека ќе ја блокираат апликацијата.

Со долгогодишна пракса, апликациите за членство се упатуваат до Постојаниот комитет за прием на нови членови на СБ на ОН, на кој секој член на советот има свој претставник. Постојаниот комитет би можел да се состане веќе во понеделник попладне.

Исто така, општа практика беше апликацијата за членство да се унапредува само надвор од комисијата до целосно гласање на советот со консензус.

Иако никогаш не беше направена евиденција за гласање на комисијата во 2011 година, извештајот проследен до Генералното собрание на ОН покажа дека најмалку двајца членови на советот не ја поддржале апликацијата.

Публикацијата на колумбиското Министерство за надворешни работи, кое беше член на советот во 2011 година, покажа не само вето на САД, туку и дека апликацијата не успеала да ги собере потребните девет гласови во 15-члениот совет. Загриженоста вклучуваше дали Палестинците би можеле да ги исполнат барањата на ОН дека имаат капацитет да стапат во односи со други држави, како и дали станува збор за мирољубива држава. Беа покренати и прашања во врска со контролата на Хамас врз Појасот Газа.

Неуспехот да се извлече апликацијата од комисијата, таа беше испратена до Генералното собрание, кое во 2012 година гласаше за доделување на Палестинците статус на недржавен набљудувач во ОН, што дозволи влез во други меѓународни организации, вклучувајќи го и Меѓународниот кривичен суд.

Дури и ако апликацијата не успее да излезе од комисијата, секој поединечен член на Советот за безбедност може да побара целосно гласање на Советот, за што ќе бидат потребни девет одобренија и без вето.

Доколку апликацијата биде одобрена од целосниот совет на ОН, таа ќе биде ставена на конечно гласање во Генералното собрание од 193 члена, каде што Палестинците ќе треба да имаат одобрение од две третини од мнозинството, и каде што не се применува вето.

СБ на ОН веќе се очекува да го одржи својот квартален состанок за досието на 18 април, кој ќе биде состанок на министерско ниво. Палестинците го насочија овој датум како датум во кој се надеваат дека Советот ќе ја стави нивната апликација на гласање.

Советот, исто така, преговара за резолуција изготвена од Франција, која повикува на итен прекин на огнот меѓу Израел и Хамас и ослободување на сите заложници, истовремено барајќи непречена хуманитарна помош и осуда на Хамас за 7 октомври и сексуалното насилство употребено во конфликтот. Текстот на резолуцијата содржи јазик во кој се истакнува дека 139 земји-членки ја признале палестинската држава и ја изразува намерата на Советот да ги поздрави Палестинците како полноправна членка на ОН.