Спасовски: Ги отфрламе уцените од ИВЗ

147

Оливер Спасовски, министерот за внатрешни работи изјави дека писмото на Исламската верска заедница (ИВЗ) е уцена и според него е потребен дијалог.

Претходно ИВЗ ја обвини Владата за бавната постапка за денационализација, како и за секојдневните проблеми кои ИВЗ ги имала од органите на власта кои ја попреувале во нејзината работа и секојдневната активност на одржување на верските објекти.

Сметаме дека заканите се непрофатливи од кого било да доаѓаат. Во случајов се работи за едно писимо на ИВЗ кое е сериозна уцена. Повикувам на сериозен пристап. Оваа Влада на чело со Зоран Заев покажа дека има сериознен капацитет за дијалог и разговор, во тој дух да разговараме со секого, но никако нема да дозволиме уцени од било кого, рече Спасовски.

Вицепремиерот Бујар Османи смета дека е неопходно да се седне и да се разговара.

Сметам дека треба да се седне и да се разговара за сите отворени прашања. Во минатото сме покажале дека со разговор може да се помогне на верските заедници во нивните барања кои ги сметаат за важни, рече Османи.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.