Србија забрани извоз на пченица и брашно, a Македонија не е изземена

Како што соопшти владата на Србија, таа одлука е донесена за „навремено да се реагира на пазарните нарушувања и растот на побарувачката, како на светскиот, така и на домашниот пазар“.

Иако српскиот претседател Александар Вучиќ пред неколку дена најави дека земјите од регионот, меѓу кои и Македонија, ќе бидат изземени од забраната за извоз на житарки и брашно, тоа не го пишува во денешното соопштение на српската влада.

Владата на Србија усвои и указ за ограничување на цените на нафтените деривати кој се однесува на нафтените деривати еуро дизел и еуро премиум 95, а кој од стапувањето на сила на 11 март ќе важи во следните 30 дена, до 11 април.

– Одлуката е донесена со цел спречување на поголеми нарушувања и зачувување на животниот стандард на населението, имајќи предвид дека во претходниот период се бележи раст на цените на нафтените деривати. Со указот се утврдува максималната малопродажна цена и се обврзуваат малопродажните субјекти кои ја вршат дејноста трговија со моторни и други горива на станиците за снабдување превозни средства, а кои до донесувањето на указот испорачувале деривати, да продолжат со испораката исклучиво со точење во погонските резервоари на превозните средства, се наведува во соопштението на владата.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.