Српската полиција го уапси целото раководство на општина Пожега

99

Раководството на српската општина Пожега, на чело со претседателот на општината, Милан Божиќ (62), вчера веа уапсени во големата полициска акција за злоупотреба на службената положба. Покрај Божиќ, уапсени се и претседателот на Собранието на општината Зорица Митровиќ, нејзиниот сопруг Миленко Митровиќ, како и шефот на општинската администрација, Велимир Максиќ.

Исто така, беше уапсен и В.Г. (1970), раководител на одговорното лице во Агенцијата за проценка на недвижен имот на планината Ивањица поради постоење на основано сомнение дека сторил кривично дело злоупотреба во врска со јавните набавки и криминално дело за фалсификување документи.

Уапсени се за корупција, поради сомневање дека сториле кривично дело злоупотреба на службената должност. Тие во периодот 2017-2018 во постапката со четири набавки на општина Пожега одобриле исплата на фактури издадени од страна на работата на изведувачите, иако овие услуги и работи не се извршува во времето на исплата, и процедурите за набавки не биле спроведени во согласност со закон.

На овој начин фирмата „Горски” се стекнала со корист од 1,36 милиони динари (околу 100.000 евра), и на општинската администрација на Општина Пожега предизвикала загуба во тој износ.

Сите уасени функционери се од партијата на актуелниот српски претседател Александар Вучиќ, СНС.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.