ССМ ги повикува пратениците на разум – не смее да се дозволи 72 часа работно време

Сојузот на синдикати на Македонија денеска пред почетокот на собраниската седница на чиј дневен ред се измените на Законот за работни односи ги повикаа пратениците да размислат како ќе гласаат.

– Повикуваме на разум, на почитување на човековите и работничките права, на почитување на цивилизациската придобивка, 8 часа работа, 8 часа рекреација, 8 часа одмор. Ги повикуваме пратениците да ни се приклучат на нас работниците, на нас синдикатите, на апелите на европските и светските синдикати, на апелите на Европската комисија и ЕУ амбасадорот во Македонија, на експертите, на граѓаните и да се спротистават на воведувањето на 72 часовна работна недела за огромен број на работниците и ги повикуваме на секој начин, со сите механизми да се борат против нечовечките и неевропски вредности што сака да ги наметне една група на пратеници и неколку министри, се вели во апелот од ССМ.

Од ССМ ги повикуваат и пратениците од помалите политички партии да покажат, како што велат, големина и дека и тие се важни и значајни во Парламентот и да се спротистават на предлогот на Законот за работните односи.

– Да не дозволиме сите заедно воведување на 12 часовен работен ден, 6 дена во неделата, а пратениците од сите политички партии ( големи и мали) да се охрабрат и да не прават кворум во Парламентот за гласање на Законот за работните односи со кој со злоупотреба на европско знаменце се силуваат работничките права, велат од ССМ.

Предлог-измените на Законот за работни односи се ставени како 14 точка на дневен ред на денешната пленарна седница. Измените го поминаа првиот собраниски филтер во Комисијата за европски прашања.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.