Ставрески: Банките да им дадат поголема поддршка на приватните фирми

53

Банките да им дадат поголема поддршка на приватните фирми, бидејќи се стабилни и ликвидни и нема причина да не се зголеми кредитната активност, рече денеска вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, на ФИНЕКСПО 2013.

„Порастот на кредитите од 4-5 проценти можеби не е доволен, но не е лош за оваа фаза, но еден од проблемите е што најголемите банки се со понизок раст од овој, а растот го генерираат главно средните банки во Македонија“, рече Ставрески, нагласувајќи дека треба да се преиспитаат политиките на овие неколку најголеми банки и тие да дадат придонес за раст на приватниот сектор.

Економскиот раст во услови на криза во Европа е таков каков што е, рече тој, што се базира на глобални инвестиции и извоз од компании што работат во зоните, но долгорочно гледано потребно е поголема поддршка на банките на приватниот сектор.

Според претседателот на Здружението на банкарство, при Стопанската комора на Македонија, Ѓорѓи Јанчевски, банкарскиот сектор има доволна ликвидност и за поддршка на проектите од фирмите и за купување на државни и благајнички записи.

„Воопшто не штети на кредитирањето на фирмите бидејќи има пари и за двете страни. Државата има една милијарда евра во државни записи и обврзници од кои 582 милиони се на банките. Тоа не пречи на кредитирањето на фирмите бидејќи има доволна ликвидност. Тие се краткорочни средства и може да се пренаменат доколку има добар проект“, рече Јанчевски, истакнувајќи дека од јули е забележано позитивно придвижување на кредитирањето на фирмите.

Тој очекува следната година да се засили кредитната активност на банките.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.