Стејт Департментот на САД за Македонија: Корупција во судството, се чепкаат само ситни риби, правда нема – се гонат политички неподобните

Во изветшајот на Стејт Департментот на САД за „Извештај за климата за инвестиции во 2021 година: Северна Македонија“ се нагласува дека има корупција и дека се чепкаат само ситни риби. Потоа дека нема правда и дека се гонат политички неподобни. Фирмите од САД обвинуваат за корупција и во судството.

„Сепак, законите не се подготвуваат редовно врз основа на докази или проценки водени од податоци и, на моменти, се движат низ парламентот користејќи скратени законодавни процедури. Додека законите се на сила, спроведувањето и универзалното спроведување на законите и регулативите обично нема и можат да бидат проблем за деловните субјекти и граѓаните“, се истакнува во извештајот и се нагласува:

„Северна Македонија има закони наменети за спротивставување на митото, злоупотребата на службената положба и судирот на интереси, а владините службеници и нивните блиски роднини се законски обврзани да ги објават своите приходи и средства. Сепак, спроведувањето на законите за борба против корупцијата на моменти беше слаба и селективно насочена кон владините критичари и прекршителите на ниско ниво. Има веродостојни обвинувања за корупција во спроведувањето на законот, судството и многу други сектори“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.