Столтенберг: Членството на Финска ќе го зајакне НАТО

Во светлината на обидот на Финска да се приклучи на НАТО, генералниот секретар на алијансата Јенс Столтенберг вели дека членството на земјата ќе ги зајакне и НАТО и самата Финска.

„Доколку Финска одлучи да аплицира, тие би биле топло добредојдени во НАТО, а процесот на пристапување би бил мазен и брз“, вели Столтенберг.

Претседателот на Финска Саули Нинисто претходно изјави дека сака да се приклучи на алијансата „без одлагање“.

Столтенберг додава: „Финска е еден од најблиските партнери на НАТО, зрела демократија, членка на Европската унија и важен придонесувач за евроатлантската безбедност“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.