Штрајк на таксистите во Грција

66

Грчките таксисти започнаа во четвртокот 12-часовен штрајк во знак на протест против нелојалната конкуренција од страна на операторите на услуги за споделено патување.

Годинава Грција наметна построги регулативи, вклучувајќи наметнување апликации на операторите за лиценца за споделено патување и лиценцирани таксисти. Поради тоа, компанијата Uber најави дека ќе ја прекине својата работа во земјата.

Синдикатот на грчките таксисти повика на штрајк за денеска од четири часот до 16 часот, истакнувајќи дека многу такси-оператори продолжиле да нудат нелиценцирани услуги.

Синдикатот опфаќа околу 50.000 таксисти. На улиците на Атина денеска не се забележуваат жолтите такси возила, кои вообичаено се присутни во главниот град.

Skin Delight