Судот на Босна и Херцеговина го потврди обвинението против Милорад Додик

Судот на Босна и Херцеговина денеска го потврди обвинението против претседателот на Република Српска Милорад Додик и в.д. Директорот на Службен весник на РС, Милош Лукиќ.

Обвинителството на БиХ на 11 август поднесе обвинение против Додик и Лукиќ и го испрати до Судот на Босна и Херцеговина на потврда, а на 18 август Судот го врати на dorabotka до Обвинителството.

Обвинението следеше откако Народното собрание на Република Српска на 27 јуни усвои два закони – за необјавување на одлуките на Канцеларијата на високиот претставник во БиХ (ОХР) во Службен весник на RS и за неприменување на одлуките на уставниот Судот на БиХ.

Високиот меѓународен претставник Кристијан Шмит ги поништи двата закони на 1 јули.

Откако Обвинителството на Босна и Херцеговина поднесе обвинение, претседателот на Република Српска поднесе кривична пријава против обвинителот Недимо Ќосиќ,  но обвинителска одлука за тој случај се уште не е донесена.

Адвокатите на Додик се обидоа да ја сменат судијката која ќе одлучува по обвинението, но не успеаја, со оглед на тоа што судскиот совет на Судот на Босна и Херцеговина едногласно го одби тоа барање. Судскиот процес против Додик ќе го води судијката Јасмина Ќосиќ Дедовиќ.