Судот во Стразбур ја осуди Австрија по поплаката на еден преживеан од нацистичкиот логор Маутхаузен

28

Европскиот суд за човекови права ја осуди Австрија поради неправилното разгледување на жалбата за клевета поднесена од еден од последните преживеани од нацистичкиот логор во Маутхаузен, кој тврдеше дека е клеветен од десничарски весник, јавува дописникот на МИА од Стразбур.

Жалбата во Стразбур беше поднесена од Аба Луит, Австриец, роден во 1923 година, кој е  и  еден од последните преживеани од овој концентрационен логор. Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) оцени дека австриските судови „не ја зеле во предвид соодветно жалбата “и ја осуди Австрија да му плати 5.000 евра во однос на нематеријална штета. Во летото 2015 година, магазинот Дие Аула објави статија во која ги опишува луѓето ослободени од логорот Маутхаузен како „криминалци“, „масовни убијци“ и „штетници“.

Австриските власти тогаш отворија кривична истрага, но таа беше затворена. Во една статија за 2016 година, истиот новинар од Аула кој беше ослободен од гонењето ги повтори зборовите како и и од претходната статија. Луит и девет други преживеани потоа го тужиле весникот и авторот на статијата за клевета.

Тие истакнаа дека сите биле затворени во Маутхаузен заради потеклото или нивната вера и дека никој не сторил значајно кривично дело. И покрај тоа што не беа споменати по име во статијата, тие сметаа дека се легитимни да ги покријат овие обвиненија, бидејќи тие беа меѓу последните преживеани на ослободените луѓе на овој нацистички логор. Нивното правно дејство беше одбиено, а потоа и жалбата, со образложение дека 20 000 луѓе беа ослободени од логорот Маутхаузен и дека тужителите не биле индивидуално на мета на статијата.

Во четвртокот, ЕСЧП со седиште во Стразбур ја повтори својата претходна пресуда дека „приватноста на секој член на групата може да биде засегната од негативни стереотипи или клеветнички забелешки“ и откри дека Аубе Луит и други поранешни затвореници на Маутхаузен претставуваат „социјална група“.

Судиите заклучиле дека австриските судови „не ги штитиле правата на жалителот затоа што не го испитале централното прашање во овој случај: дали (Аба Левит) бил навреда од овој напис“. Околу 200 000 луѓе од 40 држави од кои една четвртина Евреи беа уапсени во периодот меѓу 1938 и 1945 година во Маутхаузен, кој се наоѓа на ридовите на северниот брег на Дунав близу Линц. Околу 90 000 депортирани умреле таму, подлегнувајќи на работата во рудниците за гранит, неухранетост или болест. Другите биле застрелани од чувари, обесени, задушени или претепани.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.