ВИДЕО: Светлина и до 40 дена со помош на компир

Светлина и до 40 дена со помош на компир.  Професорот Хаим Рабинович и неговиот тим откриле дека со користење на единици направени од четвртини компир сместена помеѓу бакарна катода и цинкова анода, споени со жица, може да обезбедите светлина во вашата соба со ЛЕД сијалици и до 40 дена.

Имено компирот би можел да пружи електрична енергија за електронските уреди во замена за десетини типични АА батерии.

Ги избравме компирите поради тоа што тие растат речиси секаде, и во областите со тропска и суптропска клима, вели Рабинович.

Компирот помага да се спроведе електрицитетот и делува како мост помеѓу двата метали, овозможувајќи им на електроните слободно да се движат преку жицата и да создаваат електрицитет.

Компирот е избран и поради цврстото скробно ткиво што му овозможува да стои и по неколку месеци без да привлече инсекти.

Погледнете го видеото во продолжение.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.