Светската популација забрзано старее

23

На глобално ниво, работоспособното население ќе бележи пад за 10% до 2060 година, известува Светскиот економски форум. Со рапидното стареење на светската популација преку пад на бројот на новороденчиња и зголемениот животен век на човекот, намалувањето на работната сила ќе ја забави економијата и ќе предизвика поголеми трошоци во здравството.
Новите глобални промени ќе имаат големо влијание врз идните генерации, предупредуваат демографите. Според предвидувањата до 2050 година ќе живеат околу 10 билиони луѓе на планетата, а бројот на 100 годишните лица ќе се зголеми тројно.
На глобално ниво, работноспособната популација ќе се намали за 10% до 2060 година, а за дури 35% во следните држави: Грција, Јапонија, Кореја, Латвија, Литванија и Полска.
Исто така, проекцијата гласи дека за 20% ќе се намали популацијата способна за работа во Австралија, Мексико и Израел.
Прв на удар од таквите ефекти ќе биде пензискиот фонд, велат од Светскиот економски форум.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.