Светските лидери повеќе не работат за мир, вели Вучиќ

Меѓународната заедница повеќе не е заинтересирана за ставање крај на конфликтите, туку мирот го гледа како „несакан“ идеал, вели српскиот претседател Александар Вучиќ во интервју за ТАСС објавено во вторник.

Неговите коментари следат по минатонеделната годишна конференција за безбедност во Минхен, на која се собраа високи функционери и шефови на држави од целиот свет во германскиот град за да дебатираат за меѓународните безбедносни прашања, вклучително и за украинскиот конфликт.

Вучиќ истакна дека многупати учествувал на форумот, користејќи ја можноста да процени „како мисли западниот свет“ и неговата подготвеност да слушне различни мислења, вклучително и од помалите држави.

Оваа година, сепак, Вучиќ рече дека не слушнал никакви иновативни предлози за решавање на конфликтите, опишувајќи ги учесниците на конференцијата дека се однесуваат како „љубители на фудбалот“. Српскиот лидер рече дека заклучил дека зборот „мир“ изгледа станал „непопуларен низ целиот свет“.

Во исто време, тој тврдеше дека и покрај промените во глобалната политика, мора да се направи сѐ што е можно за да се заштити слободата и правото да се носат независни одлуки во согласност со интересите на народот.

Вучиќ, исто така, изјави за ТАСС дека Србија има намера да ја задржи својата политика на отфрлање на притисокот од Западот за воведување санкции врз Москва, тврдејќи дека тоа би било „неправедно кон рускиот народ“, кого тој го опиша како пријателски настроен кон Србите.

Вучиќ истакна дека Белград официјално ја осудил воената операција на Москва против Украина, иако Србија останува единствената земја во Источна Европа – освен Белорусија – која не воведе санкции во светлината на украинскиот конфликт. Вучиќ призна дека не знае колку долго ќе може да се спротивстави на притисокот на Западот, но нагласи дека неговата земја ќе ја брани својата позиција „што е можно подолго“.