СЗО: Постепено укинување на ограничувањата за патување, но да има приоритет

23

Земјите треба постепено да ги укинуваат мерките за ограничување на меѓународните патувања според проценките на ризикот и мора да им дадат приоритет на основните патувања во итни случаи, соопшти Светската здравствена организација (СЗО).

СЗО препорача да се даде приоритет на важните патувања за вонредни состојби, хуманитарни активности, патувања на важен персонал и враќање во земјата.

Избувнувањето на нови случаи на инфекција со коронавирус во многу делови на светот принуди многу земји да воведат некои ограничувања за патувања.

СЗО сега ја повика секоја земја да направи анализа на трошоците и придобивките за себе и да донесе одлука за нејзините приоритети, пред да продолжи со меѓународното патување.

Во својот последен водич за патувања, СЗО наведува дека земјите мора да ги земат предвид локалните епидемиолошки и обрасците за ширење на инфекција, националното здравје и веќе воспоставените мерки.

Дали земјата треба да воведе карантин за сите патници кои доаѓаат од некаде, мора да се одлучи по проценка на ризикот и разгледување на локалните околности на инфекцијата, според СЗО.

Не постои „никаков ризик“ кога станува збор за потенцијални случаи на увоз или извоз преку меѓународно патување.

Претходно оваа недела, СЗО објави дека меѓународните забрани за патувања не можат да останат на неодредено време и дека земјите ќе треба да направат повеќе за да го спречат ширењето на новиот коронавирус во рамките на нивните граници.

СЗО во јуни објави дека ќе донесе нов водич за патувања пред летните одмори во северната хемисфера.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.