Тито, Маркс и Енгелс насликани во Пеколот на фрескa во Црна Гора

164

Црногорска црква предизвика контроверзи во јавноста откако на нејзиниот ѕид беше насликана фреска на која е претставен поранешниот југословенски лидер Јосип Броз Тито како гори во пеколот заедно со Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Оваа новоизградена црква на Воскресението е лоцирана во Подгорица и е жестоко критикувана поради својот раскошен дизајн.

Критичарите велат дека црквата не треба да се меша со политика.Авторот на овој контроверзен фрескоживопис е анонимен.

Делата на филозофите Маркс и Енгелс беа задолжителна литература во времето кога Црна Гора беше дел од комунистичка Југославија.

Еден црковен водач именуван само како Драган, за АФП изјавиl  дека “Маркс, Енгелс и Тито се персонификација на комунистичкото зло на Балканот” и дека “на уметникот му е дозволена уметничка слобода и гледање на работите како што тој сака”.

Посетителите во црквата имаат поделени мислења за тоа дали фреската треба да остане.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.