Тивката убиственост на безжичноста

Во денешно време е тешко да се замисли животот без Wi-Fi. Благодарение на интернет, нашите безжични уреди, таблети, лаптопи и телефони, користат и доставуваат сигнали, кои се многу штетни.

Ќе се обидеме да ве информираме за добрите и лошите страни на Wi-Fi-то. Прво за лошите.

Предизвикуваат: Постојано и силна главоболка, Хроничен замор, Болки во ушите, Нефокусираност.

Поради тоа, обидете се да не спиете во соба каде што има многу техника.

Совет: Исклучете Wi-Fi-то кога не го користите, Не го ставајте рутерот во спалната или кујната, Наместо безжичен, ставете кабелски телефон.

Студија спроведена во текот на четири години од шпански истражувачи покажува дека влијанието на радиофреквенцијата и телефонските бранови е занемарливо. Така, стравот од Wi-Fi станува новиот „случај со микробранова печка“, апарат за домаќинство кој веќе е прифатен од општеството.

Многу луѓе се на ставот дека мобилната телефонија и Wi-Fi можат да му наштетат на здравјето. За да се демантира вистинитоста на овие обвинувања, тим лекари по физика од Медицинскиот факултет и Факултетот за компјутерско инженерство на Универзитетот во Касила-Ла Манча (UCLM) заклучиле дека овие стравови се неосновани.

Студијата открива дека овие нови технологии се безопасни за здравјето. Резултатот е добиен по четири години истражување на 75 лица подложени на бранови во различни фреквентни опсези. Според извештајот, зрачењето што го добиле од уреди како што е Wi-Fi “е еквивалентно на она што би го примиле од 100W сијалица на 1 км. далеку”. Интересно, дошле и до сознание дека највисокото зрачење се произведува од ФМ фреквенцијата, која обезбедува бранови илјада пати под законската граница, и тоа  повеќе од еден век.

Физичарот Енрике Арибас Гард, директор на истражувачката група за RF бранови на UCLM, нагласува дека “радиофреквентното зрачење може да се спореди со полжав на автопат: никогаш нема да направи скок на радар, бидејќи неговата брзина е една десет илјади од максимално дозволената. Нема студии кои корелираат радиофреквенција со рак. Јас не го исклучувам WiFi дома, дури и кога сум со деца. Постои интерес да се каже дека wifi е штетно да се продаваат лажни лекови. Далечинскиот управувач на телевизорот е 10.000 пати помоќен од радиобрановите и никој не се грижи за тоа”.

На крај, истражувачот Алберто Најера е позагрижен за „загадувањето на воздухот и тутунот“, бидејќи тие „ги предизвикуваат оние болести“ што им ги припишуваат на Wi-Fi и телефонските столбови.