Свет

Канада и Мексико не се на списокот Трамп го потпиша указот за тарифите

Трамп го потпиша указот за тарифите

Американскиот претседател Доналд Трамп денескa ја потпиша рамковната спогодба за воведување тарифа од 25 отсто на увезениот челик и 10 отсто за алуминиум, објави Гласот на Америка.

Според договореното, Мексико и Канада засега се исклучени од тарифата. Трамп најави дека во наредните 15 дена сојузниците и пријатели на САД ќе можат да преговараат за да бидат изземени од тарифите.

-Железо си е железо. Без железо немате држава- рекол американскиот претседател.

Трамп верува дека неговиот предлог ги штити американските работници, кои ги критикуваа републиканците во Конгресот, додека американските сојузници објавија дека ќе ја разгледаат контроверзната мерка.

Трамп воведе тарифи на денот кога 11 земји потпишаа Договор за партнерство со сеопфатна прогресивна транспарентност (ЦППТП), чија цел е елиминирање на бариерите за трговија.
Претседателот на САД претходно изјави на Твитер дека САД мора да ја заштитат и развијат својата индустрија за челик и алуминиум и, истовремено, “да покажат голема флексибилност и соработка со оние кои се вистински пријатели” и кои праведно ги третираат САД кога станува збор за трговијата и војската.