16.8 C
Skopje
недела, мај 19, 2024

Трас беше на власт 45 дена, до крајот на животот ќе добива 115.000 фунти годишно од државата

По само 45 дена на функцијата како премиерка на Велика Британија, Лиз Трас ги исполнува условите за годишен надомест од 115.000 фунти до крајот на својот живот.

Според владата, на сите поранешни премиери им е обезбеден годишен надоместок од наведениот износ.

За да ги исполнувате условите за надоместокот, само треба да се биде поранешен премиер, што значи дека Трас ги исполнува условите, и покрај тоа што е премиер со најкраток стаж во историјата на земјата.

Таа вчера поднесе оставка од функцијата британски премиер по само 45 дена.

Трас имаше најкраток мандат – втор најкраток мандат го имал Џорџ Канинг, чија премиерска функција траела 118 дена пред да почине ненадејно во 1827 година.