Тројца доктори во Белгија ослободени од обвинение за еутаназија

15

Судот во Белгија ослободи тројца лекари обвинети за убиство со труење во случајот што се смета за клучен тест за белгиските закони за еутаназија.

– Ова е такво олеснување, рече психијатарот Лив Тиенпонт, еден од лекарите ослободен од обвинението.

Лекарите учествувале во еутаназија над 38-годишната ментално болна пациентка Тина Ниш, која почина во 2010 година.

Нејзиното семејство ги обвини лекарите дека еутаназијата не требала да се случи и дека менталната состојба на пациентката не била безнадежна, туку дека лекувањето било се уште можно.

Ниш имала психички проблеми подолг период и неколку пати се обидела да се самоубие.

Белгија е една од ретките земји што им овозможува на лекарите да усмртат пациенти на нивно барање и една од двете што дозволува еутаназија за лица со ментални заболувања.

Од околу 2.000 случаи на еутаназија годишно во Белгија, многу малку се дозволени во случај на психијатриско заболување.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.