Турција за одбрана во 2020 година ќе издвои за 5 милијарди долари

64

Предлог-буџетот на Турција за 2020 година предвидува зголемување на трошоците за одбрана и безбедност за 5 милијарди американски долари. Податоците ги објави телевизискиот канал Хабер Турк во врска со презентацијата на буџетот од страна на раководителот на стратешкото и буџетското управување со администрацијата на претседателот Реџеп Таип Ердоган, Наџи Агбал.

Во 2020 година се предлага да се издвојат 141 милијарди турски фунти (23,9 милијарди американски долари) за финансирање на сите структури поврзани со одбраната и безбедноста. Владиниот буџет за 2019 година издвои 18,8 милијарди долари за спроведување на законот. Преку прилагодувањата, властите мораше да ги рефинансираат безбедносните сили со уште 3-4 проценти од оригиналната сума.

Во исто време, Агбал јасно стави до знаење дека зголемувањето на трошоците за одбрана е особено поврзано со воената операција на Турција во Сирија. – Ние целосно обезбедивме извори за финансирање на одбранбените и безбедносните структури, земајќи ја предвид тековната операција. Доколку е потребно, ќе можеме да одвоиме дополнителни средства, рече Агбал.

Втора година, стратешкото и буџетското управување на претседателската администрација го разработува основниот финансиски документ на земјата. Таквите овластувања се доделени во согласност со уставните измени донесени во 2017 година.

Покрај тоа, Агбал рече дека вкупните буџетски расходи за следната година се очекува да бидат 186 милијарди американски долари. Се очекува буџетскиот дефицит да изнесува 23,4 милијарди американски долари. Анкара ќе потроши 16 отсто од својот буџет за образование (29,8 милијарди американски долари во 2020 година наспроти 19 милијарди американски долари во 2019 година) и 31 милијарди долари за здравствена заштита (8,2 милијарди долари во 2019 година).

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.