Турски попис: Во 1455 година на Косово имало 13.000 српски куќи и само 46 албански

Турскиот попис на Косово од 1455 година покажува дека во тоа време  имало неспоредливо помалку Албанци од Срби. Од сите имиња и презимиња споменати во пописот, 95,88 отсто биле со српско потекло, а само 0,26 од албанско потекло. Во тој период имало 13.000 српски куќи, а само 46 албански.

Пописот од 1455 година вклучувал и машки и женски имиња кои во тоа време биле дадени на Косово . Најпопуларните машки имиња беа Радислав, Богдан, Радица, Степан и Никола, додека женските имиња беа Оливера, Радислава, Стојислава, Јелена, Станислава, Владислава и Влкосава.

Еден век порано Србите на оваа земја ги дале најчестите имиња Рајко, Милош, Радослав, Богоје, Дорослав, Богдан, Прибоје и Милован.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.