Турските власти му изрекоа нова казна на Гугл

Турската Комисија за заштита на конкуренцијата изрече нова казна на компанијата Гугл. Казната е изречена поради прекршување на правилата за конкуренција при преставувањето на резултати од пребарувањето за хотелски резервации на локалниот пазар.

Казната е во износ од 482 милиони фунти (околу 15 милиони долари). Ова е уште една казна што турските власти му ја изрекоа на Гугл во последните години.

Истрагата за случајот започна во април 2021 година.

Тогаш советот донесе одлука дека американската компанија, поточно нејзината услуга за рекламирање хотели „GOOGLE Hotel Ads / GHA“, има предност во однос на оние што работат на локалниот пазар во однос на обезбедувањето податоци за општата страница за пребарување за локацијата на хотелите, цените и нивната споредба.

Во меѓувреме, Советот за заштита на конкуренцијата започна истрага и  против американската компанија Apple Inc, поради сомневање дека го прекршила законот за конкуренција со забрана на употреба на инструменти за плаќање од трета страна во нејзината програма  App Store.