Уапсени 27 лица, купувале производи со поминат рок и го менувале датумот

Man buying food products in the supermarket shopping

Полицијата во неколку земји-членки на ЕУ откри криминална мрежа што оперира со повторно воведување храна со поминат рок во синџирот на снабдување и уапси 27 лица во Литванија и Италија.

-Искористувајќи ги ранливостите во синџирот на снабдување, првично предизвикани од пандемијата на Ковид-19, осомничените почнаа да набавуваат огромни количини храна и пијалоци со поминат рок, соопшти Европол.

Тие потоа користеле хемикалии за да го избришат датумот на истекување отпечатен на поединечни производи и повторно да испечатат нов.

Во други случаи, се фалсификува и залепува сосема нова етикета, со што се добива впечаток дека пакуваната храна или пијалок се сè уште свежи и безбедни за консумирање.

Овој специфичен начин на работа беше откриен и се следи како дел од ОПСОН, голема истрага за прехранбената индустрија координирана од Европол.

Последователните истраги предводени од земјите-членки и координирани од Европол доведоа до две насочени операции.