Учениците кои ја турнаа наставничката од столчето се избркани од училишетото

Наставничкиот совет на Техничкото училиште од Трстеник вчера донесе одлука да ги избрка од училиштето учениците кои ја турнаа наставничката од столчето, и притоа го снимија ужасниот инцидент.

Министерот за образование Бранко Ружиќ вчера изјави дека очекува сите тројца ученици кои извршиле насилство врз нивниот наставничка да бидат казнети со најстрога казна, односно исклучување од училиште.

– Во Србија има 1.800 основни и средни училишта, речиси 750.000 ученици и околу 150.000 луѓе кои работат во образовниот систем. За жал, насилство имаше, има и ќе има, но има јасни протоколи и јасна едукација и правила како да се постапува во тие случаи – рече Ружиќ.

Како што рече и министерот за образование, мора да имаме нулта толеранција за насилство.

– Мораме сите заедно да работиме на авторитет на наставниците кои вршат благородна работа. Мора да ги земеме предвид, не само нивните плати, туку и нивниот статус во општеството – рече министерот.

Да потсетиме, на 9 ноември во Техничкото училиште во Трстеник тројца ученици за време на настава физички ја нападнале својата наставничка Марија Стевановиќ, односно едната од учениците и го лизнала столот, по што таа паднала, другата снимила се, додека едниот од нив видеото го постави на социјалните мрежи, а за овој инцидент дозна цела Србија и бројни институции кои најстрого го осудија. Како што подоцна дознавме, нејзиниот син, исто така ученик во тоа училиште, во тој момент бил во училницата спроти улицата, а насилниците прво му ја препратиле снимката.