Учеството на еврото во девизните резерви намалено во 2023.

Учеството на еврото во девизните резерви е намалено во 2023 година во полза на американскиот долар и јапонскиот јен, но и на „нестандардните валути“ како што е кинескиот ренминби, извести во средата Европската централна банка (ECB), предупредувајќи дека иднина на заедничката валута на еврозоната би можела „релевантно“ да биде одредена од западните санкции против Русија.

Учеството на еврото во девизните резерви минатата година се намалило за цел процентен поен, на 20 отсто, утврдиле во ECB.

Уделот на доларот е речиси непроменет и изнесува 58,4 отсто. И јапонскиот јен и кинескиот ренминби останале, повеќе или помалку, на нивото од 2022 година, со удели од 5,7 и 2,3 отсто, соодветно.

Кога ќе се исклучат еврото и доларот, учеството на другите валути во девизните резерви благо се зголемиле и за малку надминале 20 отсто, сигнализирајќи ја сè позначајната улога на „нестандардните“ валути во глобалните портфолија, заклучува централната банка на еврозоната, објаснувајќи дека категоријата, покрај кинескиот ренминби, ги вклучува и австралиските, канадските и сингапурските долари, јужнокорејскиот вон и шведските и норвешките круни.

Минатата година, централните банки нето продадени средства во евра, еднакви на 100 милијарди евра, утврди централната банка на еврозоната. Така, резервите на швајцарската централна банка минатата година се намалени за 35 милијарди евра, пред сѐ, поради интервенција на пазарот за поддршка на домашната валута.

Зголемувањето на каматните стапки во еврозоната не му помогна на еврото, бидејќи изгледите за економијата на еврозоната се пригушени, а каматните стапки во многу други земји се уште повисоки, забележува ECB, повикувајќи се на истражувањето на HSBC за трендовите во управувањето со девизи. резерви, во кои беа вклучени 91 централна банка.

„Можните фактори кои ги спречуваат инвестициите во средства деноминирани во евра беа наведени од страна на испитаниците во истражувањето како слаби изгледи за раст во еврозоната, слаба понуда на високо оценети средства и централизирано издавање обврзници“, соопшти ECB.

Неизвесност создаваат и замрзнатите руски средства. Поради руската инвазија на Украина, западните земји ги замрзнаа руските државни средства во 2022 година, што е еквивалентно на околу 300 милијарди долари. До замрзнувањето, Русија држеше околу осум отсто од светските девизни резерви во евра.

Во периодот од 2015 до 2021 година, учеството на еврото во девизните резерви на Русија изнесуваше околу 40 отсто, како и во Швајцарија, и беше приближно двојно повеќе од светскиот просек, забележува ECB. „Апетитот“ на другите земји за евра во тој период слабее.

„Ова упатува на заклучокот дека мерките поврзани со санкциите би можеле да бидат релевантни за учеството на еврото во светските девизни резерви во иднина“, предупредува ECB.

Централната монетарна институција на еврозоната постојано изразува загриженост поради плановите на Г7 да ги заплени замрзнатите руски средства и да го канализира приходот по нив за обнова на Украина, предупредувајќи дека таквиот потег може да ги оддалечи инвеститорите од средствата деноминирани во заедничката европска валута.

„Претворањето на валутата во потенцијално оружје неизбежно ја намалува нејзината привлечност и поттикнува појава на алтернативи“, истакна оваа година гувернерот на италијанската централна банка и поранешен член на одборот на ECB, Фабио Панета.