Ѓукановиќ го врати Законот за слобода на вероисповед на повотрно разгледување

26

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, до Собранието врати на повотрно одлучување неколку усвоени закони, меѓу кои и Законот за слобода на вероисповед.

Како што наведуваат од неговиот Кабинет, причина за тоа е отвореното прашање за кворум на седницата на која биле усвоени тие закони, како и правното прашање за мандатот на двајца пратеници.

Во образложението се наведува дека согласно член 90 став 3 од Деловникот на Собранието на Црна Гора, пропишано е дека „кворумот се утврдува со примена на системот за електронско гласање, на таков начин што секој пратеник е должен лично да се идентификува (регистрира) со вметнување лична карта на седиштето или врз основа на евиденцијата на генералниот секретар на Собранието”.

-Затоа, прашањето е дали имало кворум на почетокот на седницата и усвојувањето на нејзината агенда, а со тоа и прашањето за демократскиот легитимитет, како и усогласеноста на донесените закони со Уставот на Црна Гора и применливите законски прописи – велат од Кабинетот на Ѓукановиќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.