Указот на Зеленски за руските земји „историски населени со Украинци“ ја отвора Пандорината кутија

Пишува: Петр Лавренин, новинар роден во Одеса и експерт за Украина и поранешниот Советски Сојуз (Раша Тудеј)

На крајот на јануари, украинскиот претседател Володимир Зеленски потпиша указ за „руски територии историски населени со Украинци“, кој вклучува мерки насочени кон „зачувување на националниот идентитет на Украинците“ во Русија.

„Ова е враќање на вистината за историското минато заради иднината на Украина“, рече Зеленски во видео обраќањето на Денот на единството во Украина.

Во објавениот декрет се наведува дека на владата во Киев и е наложено да развие и поднесе акционен план до Советот за национална безбедност и одбрана на Украина во врска со голем број историски руски погранични области – имено, Стародубшчина, како и северна и источна Слобожаншчина кои одговараат на денешните руски региони Краснодар, Белгород, Брјанск, Воронеж, Курск и Ростов.

Владата, исто така, ќе мора да ги „отфрли руските митови за Украина“ и „да развие интеракција меѓу Украинците и народите поробени од Русија“.

„Со векови, Русија систематски извршуваше и продолжува да извршува дела насочени кон уништување на националниот идентитет [украинскиот], угнетување на Украинците, кршење на нивните права и слободи, вклучително и на земји што тие историски ги населувале“, рече Зеленски.

И покрај декларативниот тон, декретот предизвика жестоки контроверзии и во украинските и во руските медиуми. Иако документот е главно информативен (особено со оглед на неуспехот на минатогодишната контраофанзива и тешката ситуација на фронтот), тој покажува дека, за политичката елита на Украина, воениот конфликт не е единствениот проблем; тука е и прашањето за двете спротивставени „визии“ за постсоветскиот простор и неговата политичка, културна и економска трансформација. Визијата на Русија е мултинационална, конзервативна и фокусирана на суверенитетот, додека визијата на Украина е моноетничка, западна и фокусирана на глобализацијата.

Зошто Володимир Зеленски започна територијален спор со Русија две години по воениот конфликт?

Од реката Сан до реката Дон

За Украинците, указот на Володимир Зеленски е претежно ПР-чекор наменет за компензација за неуспесите на фронтот – обид што на ниту еден начин не ја менува критичната ситуација во земјата. Сепак, декретот е доста значаен за руската страна, бидејќи тоа е првиот документ со кој легално се утврдени барањата на Украина за голем број руски територии.

Се разбира, ова не е прв обид на Украина да ја промени картата на соседните историски земји населени и со Руси и со Украинци.

Уште во 2019 година, веднаш откако Зеленски дојде на власт и се одржаа парламентарните избори, во Врховната Рада (украинскиот парламент) беше создадено меѓуфракционо здружение „Кубан“. Оваа организација требаше „да ги врати етничките украински територии на културните, политичките и социјалните полиња [на Украина]“.

Патем, ова здружение е создадено од Алексеј Гончаренко – поранешен член на проруската Партија на регионите, кој студирал на Руската академија за национална економија и јавна администрација во Москва. Тој често зборуваше во корист на рускиот јазик.

Ова само по себе не е изненадувачки, бидејќи украинските политичари повремено се обидуваат да го зголемат својот рејтинг зборувајќи на тема „заштита на Украинците“ во Русија.

Здружението „Кубан“ беше јасно водено од ПР цели. Во ноември 2020 година, украинската влада усвои резолуција во која се наведува дека руските пасоши издадени во регионите Краснодар и Ростов нема да бидат признаени од Украина.

Идејата беше да се „казнат“ жителите на Крим и народните републики Доњецк и Луганск кои направија избор во корист на Русија. Тоа ги погоди и луѓето што живеат во регионите Ростов и Краснодар, вклучително и Кубанските Козаци – потекнуваат од Козаците од Запорожје – кои не можеа да ја посетат нивната историска земја.

Поранешниот заменик-премиер на Украина за европски и евроатлански интеграции и актуелен министер за надворешни работи Дмитриј Кулеба, исто така, полагаше право на руски територии. На пример, во декември 2019 година, тој рече дека Украина може да се прошири на сметка на „неколку региони“ на Русија. „Со цел да се врати историската правда и демократското владеење и да се воведат европските стандарди на живеење“, како што рече тогаш Кулеба.

Кулеба ги придружуваше своите зборови со мапа која елоквентно ги илустрираше размерите на територијалните амбиции на Украина. На неа, западните граници на Украина се протегаа до централните региони на Полска, а источните се приближија до Каспиското Море, „проголтувајќи го“ Кубан.

Креатор на оваа „Прегледна карта на украинските земји“ беше Степан Рудницки (1877-1937) – украински националист и советник на владата на Западноукраинската Народна Република. Во советските години, тој се занимаваше со географски и картографски истражувања во Харков и се смета за основач на географската наука на Украина.

Рудницки беше идеологот „одговорен“ за последователните територијални претензии на Украина кон регионите Кубан, Ростов, Воронеж, Белгород и Курск, па дури и регионот Ставропол и дел од Кавказ.

Како и многу украински националисти, тој е роден во Австро-Унгарија и се школувал на Универзитетот во Л’вов, каде што го запознал историчарот Михаил Грушевски – автор на концептот дека Украина е единствениот наследник на Киевска Русија. Под влијание на Грушевски, Рудницки се заинтересирал за историјата, но, неуспевајќи да стане историчар, наместо тоа се зафатил со географија.

Во Украина, Степан Рудницки се смета за „голем интелектуалец“ кој ги прогласил „геополитичките права“ на украинскиот народ и чија работа во овој поглед се споменува веќе 100 години. Сепак, неговиот вистински придонес во географската наука е многу сомнителен. Во најголем дел, активностите на Рудницки се занимаваа со пропаганда и беа посветени на оправдување на правото на една тогаш непостоечка земја на независност и на докажување на „исклучиво ариевскиот светоглед на украинскиот народ“.

Врз основа на пописите на населението на Австро-Унгарија во годините 1867-1910 година, пописот одржан во Руската империја во 1897 година, статистички податоци, информации од етнографски карти, како и неговите сопствени експедиции, Рудницки ги утврди „етнографските граници“ на Украина во 1910-тите. Неговата мапа се базираше на овие граници. „Украина е земја целосно населена со Украинци или, како што се нарекува, и украинска национална (етничка) територија“, напиша Рудницки при креирањето на својата контроверзна мапа.

Сепак, последователните територијални претензии на Украина кон руските земји се засноваа на истражувањето на Рудницки. На пример, мапата „Од реката Сан до реката Дон“ беше објавена во Франција и претставена од делегацијата на Украинската Народна Република (УПР) на Париската мировна конференција од 1919-1920 година. Оваа карта го вклучуваше Ростов-на-Дон – најголемиот град во јужниот регион на Русија – како и Крим, Кубан и брегот на Сочи.

Земји „Прадовци“.

Современите украински политичари и јавни личности, исто така, се повикуваат на мапата и истражувањето на Степан Рудницки.

Но, зборувајќи за „родните украински земји“ за кои претендира модерна Украина, мораме да ја забележиме епизодната природа на украинската државност во периодот помеѓу Перејаславскиот договор од 1654 година (кога претставниците на Запорошките Козаците заедно со Хетман Богдан Хмелницки се заколнаа на верност на рускиот цар Алексеј Михајлович — RT) и распадот на СССР во 1991 година. Според украинските националисти, „украински земји“ се сите земји во кои некогаш живееле етничките Украинци, како и земји за кои официјално се бара УПР по Првата светска војна.

Со други зборови, основата е или етничка („Таму живееле Украинци, а подоцна овие земји биле „русифицирани“) или (поретко) историски. Очигледно, гледањето на работите на овој начин води до исклучително широко толкување на терминот „земја на предците“.

Прво, да ја погледнеме историската оправданост на овие територијални претензии.

Историскиот регион познат како Слободна Украина или Слобожаншчина (историски регион кој беше ослободен од данок и главно населен со бегалци од полското благородништво – RT) вклучуваше некои земји кои сега се дел од рускиот регион Белгород. Помеѓу 16 и 18 век, многу луѓе се населиле во овој пограничен регион на „степата Диви полиња“. Тоа беа главно Козаци од полско-литванскиот Комонвелт кои побегнаа од прогон. Доселениците служеле како воени чувари и ја бранеле пограничната област, блокирајќи им го патот кон Москва на Кримските Татари.

Регионот бил формиран помеѓу козачкиот Хетманат (кој подоцна станал познат како Малорусија или Мала Русија) и Донската област Домаќин, и главно бил населен со Козаци. Но, за разлика од козачкиот Хетманат, Слобожаншчина никогаш не била управувана од хетмани и не учествувала во Перејаславскиот договор од 1654 година, бидејќи веќе бил дел од Руското кралство (како дел од Белгород) и била под управа на Белгородскиот војвода.

Подоцна, во 1718 година, Слобожаншчина била поделена меѓу провинциите Киев (полкови Ахтирск и Харков) и Воронеж (Изјиум и Острогожск). Во 1765 година бил формиран Украинската губернија Слобода, со центар во Харков. До 1917 година, овие земји постојано ја менувале административната и територијалната припадност, но останале дел од една земја.

Извесен временски период, териториите на Брјанск (т.е. гореспоменатиот регион Стародуб) навистина биле дел од козачкиот Хетманат (официјално наречен Запорошска козачка армија). По долги години вооружена конфронтација со Полско-литванскиот Комонвелт, во 1640-тите и 1650-тите Козаците од Малорусија се свртеа кон Русија со барање да бидат прифатени во Царството на Русија. Подоцна, земјата на поранешниот полк Стародуб му припадна на вицекралството Новгород-Северск, а потоа и на провинцијата Чернигов. По воспоставувањето на советската моќ и долгите партиски спорови, вклучително и дискусиите со белоруската страна, која исто така полагаше право на земјата, некои од овие гранични територии беа пренесени од Украинската ССР на РСФСР.

Украина, исто така, има претензии кон Воронеж и Таганрог, иако Воронеж бил основан за време на Иван Грозни од болјарот Михаил Воротински, а Таганрог бил основан од Петар Велики. Воронеж бил дел од провинцијата Азов до 1708 година, а потоа станал центар на провинцијата Воронеж. Долги години Таганрог бил управуван директно од Санкт Петербург како стратешка тврдина и пристаниште на Азовското Море. Во 1888 година, престана да биде дел од покраината Екатеринослав и стана центар на округот Таганрог во Домската област Дон.

Што се однесува до Кубан, кој порано бил дел од Отоманската империја до победата на Русија над неа, Козаците од Црноморската козачка армија биле испратени во овој регион на крајот на 18 век со цел да формираат кордон и да се заштитат од черкеските напади. Од 1860 до 1918 година, земјата на кубанската војска станала позната како Кубански регион. За време на хаосот на револуцијата, независната Кубанска Народна Република (КПР) – која се бореше за обединета и неделива Русија – изникна на територијата на Кубанскиот регион.

Револуционерен хаос

Пресвртна точка, која го отвори патот за идната независност на Украина и ревизијата на границите, беше доаѓањето на власт на болшевиците во 1917 година. Во тоа време, Централната Рада на Украина го објави создавањето на Украинската Народна Република првата украинска држава – која пред овие фатални настани прогласи автономија во рамките на една демократска федерална „Руска Република“.

Во најголем дел, териториите за кои во тоа време претендираше Украинската Народна Република одговараа на модерните граници на Украина (минус Крим). Судбината на спорните региони (делови од регионите Слобожаншчина, Стародуб и Воронеж) требаше да се реши подоцна, „според организираната волја на народите“.

Денешните украински историчари погрешно тврдат дека во 1918 година, Кубанската Народна Република (исто како и Донските Козаци) склучила сојуз со Украинската Народна Република против болшевиците. Наводно, ова беше чекор кон создавање федерална држава, која ќе ги оправда територијалните претензии на Украина. Но, во реалноста, тоа беше само воен сојуз, чија цел беше да се спротивстави на болшевичката закана.

Во меѓувреме, Украина заборава уште еден настан што се случи во истите тие години. Во 1918 година, во Харков, како дел од РСФСР, беше формирана Советската Република Доњецк-Кривој Рог (ДКСР). ДКСР требаше да дејствува како „противбаланс“ на „буржоаската“ Украинската Народна Република. Во тоа време, територијата на ДКСР опфаќала големи делови од современа Украина – вклучувајќи ги провинциите Харков и Екатеринослав, дел од провинцијата Херсон, некои области на провинцијата Таурида до Кримскиот истмус и соседните индустриски области на Домската област.

Во реалноста, за време на Револуцијата, немаше време за разграничување на границите на која и да е квази-држава, вклучително и Украина.

По револуцијата, борбата на Украина за независност заврши неуспешно. Повеќето национални формации во Украина станаа дел од СССР. Но, и покрај фактот што немаше независна држава, украинското национално движење продолжи да се развива. Згора на тоа, формирањето на СССР во форма и состав што беше предложен од Владимир Илич Ленин одигра одлучувачка улога во воспоставувањето на независноста на Украина 70 години подоцна.

Во раните 1920-ти, властите имаа намера јасно да ги дефинираат границите на РСФСР и Украинската ССР. Болшевиците ја поделиле територијата на Донската област Домаќин (сегашна руска област Ростовска и региони Доњецк и Луганск) помеѓу РСФСР и Украинската ССР. Во 1926 година, Украина префрли делови од областа Таганрог (заедно со градот Таганрог) и округот Шахти на Русија (овие региони првично беа дадени на Украинската Народна Република Совети во 1918 година), а за возврат доби територии во провинциите Курск и Воронеж.

Работите постојано се менуваа. На пример, поради постојаните спорови за Белгород, имаше обиди да се спроведе „обратна украинизација“ во регионот, во согласност со болшевичкиот принцип за „поддршка на малите народи“. Овие напори започнаа во времето на Владимир Ленин и Јосиф Сталин (до 1933 година), а продолжија и под Никита Хрушчов.

На рурално ниво, териториите се пренесуваа напред-назад помеѓу РСФСР и Украинската ССР неколку децении, и обично, никој не го прашуваше локалното население дали сака да биде дел од оваа или онаа република. Таков беше случајот кога Никита Хрушчов го префрли Кримскиот регион на Украинската ССР во 1954 година.

Поради овие причини, поради постојано менување на границите и минливата природа на украинската државност, територијалните претензии на Украина „историски засновани“ изгледаат крајно неубедливо.

Етничките граници

Етничките оправдувања на територијалните претензии на Украина, исто така, не се во допир со реалноста.

Во првата половина на 20 век, нечиј етнички идентитет во голема мера зависел од политичките одлуки донесени од властите. Алексеј Милер – историчар и експерт за нации и национализам – напиша дека „сивата зона“ опстојувала и во советско време. Човек лесно може да „стане“ или Русин или Украинец во зависност од ситуацијата, како и образовните и националните политики.

„Додека Леонид Брежњев живееше во Днепропетровск, во неговиот пасош беше наведена неговата националност како „Украинец“. Откако се пресели во Москва, тој беше сменет во „Русин“. По 1991 година, многу луѓе го променија својот национален идентитет обратно. На пример, според советскиот попис од 1989 година, во Украина имало 11,3 милиони Руси. Меѓутоа, до 2001 година, кога се одржа единствениот попис во Украина, останаа само 8,3 милиони [Руси]. Три милиони луѓе  исчезнаа. Повеќето од нив не се преселиле во Русија, туку ја смениле националноста во нивните пасоши“, вели експертот.

Политиката на „коренизација“ (нативизација) особено влијаеше врз формирањето на украинскиот национален идентитет и последователното создавање на Украинската ССР. Болшевиците тргнаа да ги отстранат последиците од „русификацијата“ спроведена од Руската империја. Тие ги охрабрија локалните елити, им доделија официјален статус на малцинските јазици и ја финансираа културата и медиумите на овие јазици. Како резултат на тоа, Белорусите и „малите Руси“ (Украинците) – две етнички групи кои го формираа јадрото на руската нација – создадоа „независни“ нации и продолжија со свои идеологии во државните граници кои никогаш порано не постоеле.

Политиката на коренизација беше спроведена од практични причини: по крајот на Граѓанската војна, болшевиците требаше да ги придобијат симпатиите на руралното население и да покажат дека советската влада се разликува од „империјалистичката шовинистичка Бела гарда“. За време на Сталиновите години, украинизацијата постепено беше скратена. Меѓутоа, во сите училишта на Украинската ССР (вклучувајќи ги и руските), од учениците се бараше да го изучуваат украинскиот јазик (иако можело да се бара да се „ослободат“ од овие часови). Книги и весници се објавуваа на украински, а подоцна имаше програми на украински јазик на радио и телевизија.

Во тоа време, границите меѓу двете републики беа главно формалност. Русите и Украинците се измешале и живееле од двете страни на административната граница (како и сега). Сепак, евидентен беше приоритетот на украинската култура, одобрен од партијата, пред руската култура. Во 1920-тите и 1930-тите, украинските болшевици ја надгледуваа украинизацијата на Кубанските и Ростовските региони и одредени области на регионите Курск и Воронеж. Исто како и во Украинската ССР, училиштата, претпријатијата и организациите во овие региони мораа да преминат на украинскиот јазик.

Како резултат на тоа, дури и на оние територии што не беа дел од Украинската ССР – како што се јужните делови на регионот Воронеж, Кубан, Таганрог итн. – поранешните „мали Руси“ (или „хокли“, како што се нарекуваа себеси пред „коренизацијата“) се нарекуваат себеси „руски хокли“ [руски Украинци], иако повеќето од нив се сметаат себеси за Руси.

Еден факт особено јасно илустрира колку е навистина нејасно „етничкото“ оправдување на територијалните претензии на Украина.

До есента 1924 година, гореспоменатиот град Таганрог бил дел од Украинската ССР, но потоа бил префрлен во југоисточниот регион на РСФСР. Растојанието помеѓу Таганрог и Мариупол, кој остана дел од Украинската ССР, е 100 километри.

Според пописот од 2010 година, 93% од населението во Таганрог се идентификувало како Руси. Според пописот од 2001 година, во Мариупол, 48% од населението се нарекувале себеси Украинци, додека 44% се идентификувале како Руси. Во исто време, 89,5% од населението изјавиле дека рускиот им е мајчин јазик.

Фактот дека дел од населението на Мариупол реколо дека рускиот е нивниот мајчин јазик, но идентификуван како украински е директен резултат на украинизацијата од советската ера. Во меѓувреме, во Таганрог, „украинизацијата“ мораше брзо да се ограничи, бидејќи луѓето што зборуваа руски продолжија да се идентификуваат како Руси.

Единствената „разлика“ меѓу населението на Мариупол и Таганрог (и онаа на сите други погранични градови) се сведува на линијата помеѓу Украинската ССР и РСФСР, која ја подготви советската влада.

Указот на Володимир Зеленски за зачувување на украинскиот национален идентитет во Русија е добра причина за сериозен разговор за украинскиот идентитет. На крајот на краиштата, концептот на идентитет е можеби главното прашање во актуелниот конфликт. Историскиот регион кој ги вклучува и Украина и Русија е територија на постојано менување на идентитетот. Со оглед на фактот дека овие земји со векови постојано се пренесувале од една на друга страна, ова не е едвај изненадувачки.

Како резултат на тоа, луѓето во овие региони природно може да го променат својот „национален идентитет“ повеќе од еднаш во текот на нивниот живот. Згора на тоа, властите можат да влијаат на самоидентификацијата преку пропаганда и едукација. Така, додека еден ден Русите и Украинците се сметаат за „еден народ“, следниот ден се нарекуваат „различни народи“ или обратно.

Нациите се формираат и се создаваат одново, немаат фиксни и однапред одредени граници. Ако болшевиците го инкорпорираа Харков во РСФСР, тој сега ќе беше многу како Белгород; и ако Белгород беше дел од Украинската ССР (како што сугерираа некои луѓе во Советска Украина во 1920-тите), неговите жители сега ќе имаат поинаков поглед на Русија.

Во оваа смисла, изградбата на таков „империјален“ проект и играњето наоколу со националниот идентитет на Русија може да заврши лошо за Украина, која сè уште е дом на милиони Руси. Поради особеностите на макрорегионот, националниот идентитет на Украина е предмет на брзи (според историски стандарди) промени. Во современиот контекст, ова не подразбира негирање на украинскиот идентитет како таков, туку само негирање на националистичката верзија на украинскиот идентитет, што е поттикнато од властите на земјата – со други зборови, непријателството кон Русија и непризнавањето постоењето на руско население во Украина.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.