Украина ќе добие 12 милиони долари од Јапонија

Јапонскиот премиер Фумио Кишида вети поддршка во обновата на украинската економија по завршувањето на конфликтот со Москва, преземајќи ја обврската на јапонско-украинската конференција за обнова во Токио во понеделникот.

Украинската делегација од над 100 луѓе беше предводена од премиерот на земјата, Денис Шмигал, кој го промовираше настанот како голема дипломатска победа.

Според Шмигал, на настанот биле потпишани над 50 договори за соработка, вклучително и „меѓувладина конвенција за избегнување на двојното оданочување, што е исклучително важно за јапонските компании кои планираат нови проекти во Украина“.

„За време на нашиот состанок, Кишида рече дека Јапонија ќе ѝ обезбеди на Украина помош од 12,1 милијарди долари, вклучувајќи ја и најавената и имплементирана сума“, објави Шмигал на Телеграм.

Не беше веднаш јасно кога точно и во каква форма ќе се материјализира финансирањето. Според јапонската страна, за време на конференцијата, Токио ветил 105 милиони долари нова помош за Украина за финансирање на работата на деминирање и итни поправки во енергетскиот и транспортниот сектор.

Јапонскиот премиер, исто така, вети дека ќе отвори нова владина трговска канцеларија во главниот град на Украина. Јапонија ја гледа обновата на Украина како „инвестиција“ корисна за двете страни, рече тој.

„Војната во Украина сѐ уште трае во овој момент и ситуацијата не е лесна. Промоцијата на економската обнова, сепак, не е само инвестиција за иднината на Украина, туку и инвестирање во Јапонија и целиот свет“, рече Кишида за време на конференцијата.

За разлика од повеќето добродетели на Украина, Токио првенствено се држеше за хуманитарна, а не за воена помош, како и за потенцијалните долгорочни проекти за повоен развој на земјата.

Тој пристап беше опишан од страна на министерката за надворешни работи Јоко Камикава како „уникатен јапонски начин“ и произлегува од пацифистичкиот став содржан во уставот на земјата заедно со законските ограничувања за извоз на смртоносно оружје.

Сепак, кон крајот на минатата година Токио се согласи да извезува противвоздушни ракети Patriot PAC-3 во САД, кои ги произведува под американска лиценца, ставајќи крај на забраната за воен извоз наметната според основниот документ на земјата уште во 1947 година.

Овој потег во голема мера беше сфатен како индиректен начин Токио воено да му помогне на Киев со тоа што ќе му овозможи на Вашингтон да испрати повеќе ракети „Патриот“ од САД во Украина без да ги исцрпи сопствените резерви. Одлуката на Јапонија беше осудена од Москва, која предупреди дека дополнително ќе ги оштети билатералните односи и „има опипливи негативни последици за глобалната и регионалната безбедност“.