Украина сака да се исфрли Русија од пазарот на ураниум

Украина има намера да го зголеми домашното производство на ураниум во обид да ја извлече Русија од глобалниот пазар за нуклеарно гориво, изјави министерот за енергетика Герман Галушченко. Неговите коментари доаѓаат откако неколку западни земји објавија коалиција – опишана од Москва како „нестабилна“ – за да се постигне истата цел.

Галушченко изрази жалење што Русија сè уште контролира значителен дел од светскиот пазар на ураниум и има многу договори со компании ширум светот. Тој го опиша овој фактор како значајна пречка за Западот да може да воведе нови санкции кон Москва.

„Но, ние работиме напорно да ги истиснеме од овој пазар, како и да го зголемиме производството на ураниум во Украина“, изјави Галушченко во објавата на украинското Министерство за енергетика на Фејсбук објавена во саботата.

Министерот, исто така, истакна дека Украина соработува со неколку компании – особено CAMECO со седиште во Канада – за да се постигне оваа цел. Според договорот со компанијата, Киев неодамна ја испрати CAMECO првата серија ураниум извлечена во Источната фабрика за рударство и преработка (EMPP) во регионот Днепропетровск, единствениот капацитет во земјата специјализиран за ископ и преработка на овој тип на материјал.

Галушченко претходно рече дека Киев и КАМЕКО соработуваат за модернизирање на ураниумската индустрија во Украина и дека имаат планови таа целосно да ги задоволи потребите на Енергоатом, украинската нуклеарна агенција, за ураниум хексафлуорид, соединение од суштинско значење за производство на нуклеарно гориво. Во замена, Енергоатом вети дека ќе го продаде целиот ураниум ископан од EMPP на Канада.

Украина првпат ги објави плановите за постепено укинување на руското нуклеарно гориво и негово замена со снабдување од западните земји по државниот удар на Мајдан во Киев во 2014 година.

Дополнително на ова, во април, САД, Велика Британија, Канада, Јапонија и Франција објавија сојуз кој има за цел да ја измести Русија од меѓународниот пазар на нуклеарна енергија, како и „да го поддржи стабилното снабдување со горива за потребите на денешницата“.

Сепак, Росатом, руската агенција за нуклеарна енергија, истакна дека ниту една од земјите-учеснички нема капацитет целосно да произведува нуклеарно гориво самостојно, додавајќи дека синџирите на снабдување меѓу нив се исклучително кревки и неефикасни.