Украински министер бара затвореници да се приклучат на војската

Украина не треба да се двоуми да ги повика осудените криминалци на воена служба, смета министерот за правда Денис Маљуска. Корумпираните криминалци може да бидат „патриоти“ кои ќе станат добри војници, изјави тој за локалните медиуми.

Високиот функционер е на функција од 2019 година и е гласен поборник за опсежни реформи, вклучително и отстранување на забраната за поранешни осуденици да се приклучуваат на војската и нивно подложување на задолжителна мобилизација. Поголемиот дел од луѓето кои отслужуваат затворски казни исто така треба да бидат подобни, според Маљуска.

Министерот изјави за РБЦ-Украина дека неговиот личен став е премногу „радикален“. Маљуска тврдеше дека „во услови на тешка војна, војската, военото разузнавање треба да избере кој сака“ од зад решетки. Некои команданти покажаа интерес за таквите луѓе бидејќи „накратко, оние што можат да убиваат се од вредност во одредени специјални операции“.

Сепак, официјалниот став на министерството е да повика на поблаги промени, кои украинските пратеници би можеле да ги одобрат, рече Маљуска. Една категорија на криминалци што може да се испрати на првата линија без размислување, според него, се оние кои се прогласени за виновни за корупција. Тој ја отфрли идејата дека митото го прави човекот непатриот, а со тоа и сомнителен бранител на Украина.

Честопати тие се патриоти, но нивниот патриотизам е прилично карактеристичен и тие се алчни. Па, не само алчен, да бидеме искрени. Нашата нација негува корупција со децении“, резонираше тој. „Останува широко распространето. Значи, да се каже „леле, тој е корумпиран“ е лицемерно“.

Лошо спроведената реформа може да донесе несакани исходи, особено затоа што ќе им овозможи на затворениците да ги намалат казните со отслужување војска, призна Маљуска.

„Сигурно не сакаме некој корумпиран висок функционер фатен за мито во вредност од милиони да заврши опкружен во Транскарпатија“, рече тој, мислејќи на далечниот западен дел на Украина што се граничи со Романија, Унгарија, Словачка и Полска.

Мажи кои нелегално бегаат од Украина, е главен проблем на државата. Околу 20.000 луѓе биле прошверцувани преку границата до крајот на август 2023 година, според пресметките на Би-Би-Си, а голем број обиди за преминување наводно се случуваат секојдневно.