Украинскиот парламент ја почна фазата за забрана на Украинската православна црква

Врховната Рада (украинскиот парламент) го усвои првото читање на нацрт-законот за забрана на канонската Украинска православна црква (УПЦ), изјави пратеникот Јарослав Железњак на својот Телеграм канал.

Предлог-законот го поддржаа вкупно 267 пратеници. За усвојување на предлогот беа потребни 226 гласа.

Украинската влада го подготви и поднесе предлог-законот до парламентот во јануари по инструкции на претседателот Володимир Зеленски. Тоа ќе им овозможи на властите да ја забранат Украинската православна црква доколку одлучат дека таа е институционално поврзана со Руската православна црква. Беше потребно време за да се стави документот на гласање бидејќи, како што рече претседателот на украинската Рада, Руслан Стефанчук, законот најверојатно нема да добие доволно гласови за усвојување. На 5 октомври, украинската пратеничка Јулија Клименко рече дека Радата ја собрала потребната поддршка за забрана на канонската црква. Сепак, шефот на парламентарната фракција на про-претседателската партија Слуга на народот, Дејвид Арахамиа, неочекувано рече дека усвојувањето на законот не е приоритет.

Во последниве години, украинските власти активно спроведуваат незаконско прогласување на УПЦ. Тие особено го охрабруваат трансферот на нејзините верски заедници во јурисдикцијата на Православната црква на Украина (ПЦУ), создадена во 2018 година. Локалните власти се обидуваат да ги охрабрат поддржувачите на ПЦУ насилно да ги заземаат канонските цркви на УПЦ и да напаѓаат свештеници.

Според последните податоци, Службата за безбедност на Украина поднела кривична пријава против 65 свештеници на УПЦ, санкции се изречени за 17 свештеници, додека на 19 архиереи им е одземено државјанството. И покрај ова, според Државната служба на Украина за етно-политика и слобода на совеста, најмалку 5-6 милиони Украинци остануваат парохијани на УПЦ.