Томас Дамбо, уметникот од Данска, го искористува најдоброто од отпадот и рециклира ѓубре во воодушевувачки скулптури.

Додека повеќето од нас се зафатени со расфрлање ѓубре наоколу и прилично уништувајќи ја убавината на природата, целосно игнорирајќи го фактот дека ако не ги смениме нашите патишта наскоро, тоа ќе биде крај на сите нас, приказната за овој дански уметник доаѓа како мал зрак на светлина во нашата темна иднина.

Ќе бидат потребни колективни напори да се спаси нашата планета, но барем и ова некој е почеток. Томас Дамбо, уметникот од Данска, го собира ѓубрето и отфрлените предмети од целиот град Копенхаген и ги претвора во убави и величествени скулптури!

Од мали проекти, како правење на мебел од отпад до изработка на гигантски статуи, Томас ги инспирира луѓето да рециклираат, им покажува дека нешто неверојатно може да се направи од работи што ги отфрламе и фрламе.

Користејќи палети, стари огради и други видови ѓубре, тој направил шест огромни дрвени скулптури и ги скрил во шумите во Копенхаген, поттикнувајќи ги луѓето да одат и да ја истражуваат убавината на природата.

Ловот на шестте „заборавени“ џинови е како лов на богатство, само што овој пат вашето богатство е природата.

Сите шест статуи се направени од старо дрво со помош на локални волонтери, и е првото поглавје од тековната приказна на Томас Дамбо, насловена: „Големата приказна за малите луѓе и џиновските тролови“.

Целта на проектот е да ја извади уметноста надвор од музејот, да ги прикаже прекрасните и често занемарувани природни глетки, а во исто време да даде возбудливо и поинакво искуство, се вели во описот на потрагата по џиновски тролови.