Унгарија и Чешка го блокираат санкционирањето на еврејските имигранти

Од различни причини, Унгарија и Чешка ја блокираат одлуката на Европската унија да ги санкционира израелските доселеници на Западниот брег одговорни за насилството врз Палестинците во оваа окупирана палестинска енклава.

Неименувани дипломатски извори, цитирани од Reuters, велат дека одлуката за санкции била блокирана во четвртокот на состанокот на амбасадорите на земјите-членки поради противењето на Унгарија и Чешка.

Чешкиот министер за надворешни работи Јан Липавски претходно изјави дека неговата земја во принцип не е против санкционирањето на насилните имигранти, но не сака тие да се поистоветуваат со терористите на Хамас.

„Терористичкиот акт не е на исто ниво со она што го прават имигрантите. Овие работи не можат да се поврзат“, рекол Липавски.

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто во средата рече дека „сега дефинитивно не е време да се санкционираат израелските доселеници и дека ЕУ треба да се фокусира на помагање на Израел да го победи Хамас и да ги ослободи заложниците“.

Европската унија веќе воведе санкции против Хамас поради нападот без преседан според координацијата, масивноста и бруталноста, кој го квалификуваше како терористичкиот напад“, во јужен Израел на 7-ми октомври минатата година и се подготвуваат нови мерки. Според дипломатски извори, санкциите против израелските доселеници би можеле да следат по усвојувањето на новите санкции против Хамас.

Земјите-членки на ЕУ се поделени за конфликтот на Блискиот исток, еден дел од нив цврсто стои на страна на Израел, додека други покажуваат поголем компромис за палестинската страна. Одлуките за санкции бараат консензус од сите членки.

САД и Велика Британија веќе воведоа санкции против неколку еврејски доселеници одговорни за насилството врз Палестинците.