Унгарскиот шеф на дипломатија во Вашингтон

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто на 15 септември ќе присуствува на церемонијата на потпишување на договорот за целосни дипломатски врски во договорот меѓу Израел и Обединетите Арапски Емирати. Сијарто ќе присуствува на церемонијата на потпишување на 15 септември на покана на американскиот претседател Доналд Трамп и ќе биде единствениот министер на Европската унија на церемонијата во Белата куќа.

Израел и О.А.Е. објавија на 13 август дека воспоставуваат целосни дипломатски односи во договорот со посредство на САД, кој вклучува израелски залог да ги суспендира своите контроверзни планови за присоединување на делови од окупираниот Западен брег. О.А.Е. првата арапска држава во Заливот што воспостави целосни дипломатски врски и само третата арапска нација која има активни дипломатски односи со Израел.

Трамп, кој помогна во постигнувањето договор, на 11 септември објави дека Бахреин ќе се приклучи на договорот. Големите европски сили како Франција и Велика Британија го поздравија договорот, а извршната власт на Европската унија рече дека тоа е добро за регионалната стабилност.