УНХЦР: Во европските земји има над осум милиони украински бегалци

Канцеларијата на Високиот комесаријат на Обединетите нации за бегалци (УНХЦР) соопшти дека вкупно 8.249.055 украински бегалци пристигнале во европските земји од почетокот на руската инвазија врз Украина.

Според податоците на УНХЦР, само изминатата недела бројот на бегалци се зголемил за 8.766.

Во периодот од 24 февруари 2022 година до 23 мај 2023 година, дури 2.852.395 лица побарале засолниште во Русија.

Потоа следува Полска со 1.605.738, Германија 1.061.623, Чешка 520.234, Велика Британија 204.700, Шпанија 179.884, Италија 175.107, Бугарија 159.225, Романија 132.382,1918, Словачка 1819, Словачка 132.362. 889, додека во другите земји, бројот на бегалци не е над 100.000.

– Дури 5.246.661 бегалец се вклучени во националните програми за привремена заштита и поддршка, наведува УНХЦР.