Управниот суд ќе расправа по тужбите на партиите за изборите

Управниот суд денеска на седница ќе расправа по 75 тужби доставени од Алтернатива и Алијанса за Албаниците за нерегуларности на штотуку завршените предвремени парламентрани избори. Тужба до Управниот суд поднесе и партијата Интегра.

Од Управен информираат дека за одржување на јавните седници по тужбите ќе биде дополнително сооопштено.

Управниот суд за денеска има закажано повеќе јавни расправи по поднесените 75 тужби од Алијанса за Албанците и Алтернатива, како и едната тужба поднесена од Интегра. Политичката партија Левица денеска во Управниот суд поднесе 102 тужби за заштита на избирачкото прво на подносителите на листите.

Тужбите, како што претходно најави претседателот на Управниот суд Бурим Сејдини, се поделени на неколку судечки совети формирани со жрепка.

Рокот за поднесување тужби до Управниот суд е 24 часа откако политичките партии ќе ги добијат решенијата од Државната изборна комисија за отфрлање или одбивање на приговорите поднесени од политичките партии за предвремените парламентарни избори.

По одлуката на Управниот суд и добивањето на евентуалните одлуки од Уставниот судот, за заштитата на избирачкото право, во ДИК, согласно законот, Комисијата ќе ги објави официјалните конечни резултати од предвремените парламентарни избори. Потоа ДИК ќе им издаде уверенија на избраните пратеници. Крајот рок за одржување на конститутивната седница на Собранието е 4 август.